Wat staat er ons 4 november in de Cuijkse raadszaal te wachten? Om zeven uur zijn belangstellenden van harte welkom. Wat ze moeten verwachten, dat blijft een verrassing. De gemeente zwijgt hierover nog. Op de site van Stedenbouwkundig bureau SVP is er niets over te vinden – wél dat SVP melkfabrieken in haar oeuvre heeft (in Almere). Heeft het onderzoek van Bureau Helsdingen (naar meer bouwhistorie) dat aan de delen van de oorspronkelijke fabriek monumentwaarde toekende, vruchten afgeworpen in de plannen? Is er plaats voor de oude Nutricia als creatief bedrijfsverzamelgebouw of is er ruimte voor een foodcourt, een bierbrouwerijtje, een restaurant, loftwoningen? Of als bruisend middelpunt en hotspot van een nieuwe wijk op het vrijkomende terrein van de Nutricia en het Merletcollege?
Na 11 januari 2018 werd het stil. De bedoeling was dat Stedenbouwkundig bureau SVP eind 2018 plannen voor de herontwikkeling van het gebied Grotestraat-zuid klaar zou kunnen hebben. Het Nutricia-personeel zwaaide in september de laatste vrachtwagens uit. In de Gelderlander was in mei te lezen dat Nutricia misschien nog wel tot december 2021 in het Cuijkse centrum blijft.
Maar jammer dat ‘onze’ honderdjarige Nutricia nog niet opgemerkt werd door bijvoorbeeld BOEi, een maatschappelijke onderneming die zich zeer verdienstelijk bezighoudt met herbestemmen en restauratie van cultureel erfgoed. En dat is het, als laatste overblijfsel van de geschiedenis van de kleinschalige, Land van Cuijkse zuivelindustrie. En het werkgebied van Boei strekt zich toch ook uit tot onder de grote rivieren (Bonskazerne in Grave).
BOEi is wel geïnteresseerd geraakt in de oude melkfabriek van Coberco (bij de Frostbrug in Arnhem). De oude Coberco valt nog op met de aansluitingen voor de suiker- en poederbunkers en nog een verdwaalde koe? De Melkfabriek wordt in ieder geval nu al herbestemd zoals met het 10-jarig verjaardagsfeestje van Bot.
Leonard Wamper zegt
Het gebouw van Nutricia is een puistig overblijfsel dat noch architectonische noch cultuurhistorische waarde heeft. Het voldoet in geen enkel opzicht aan de normen die daar landelijk voor gelden. Ten koste van veel geld, dat voor andere culturele zaken beter besteed kan worden, dit restproduct letterlijk overeind houden is een verkeerde keuze.