Chris Kokke, architekt
Lukas Roosenboom, bouwkundig ontwerper en adviseur
Hans Kerskes
Peter Fest
Sjef Rensman, bouwkundig constructeur
Bart Roelofs, grafisch ontwerper en webdesigner
Contact opnemen met de Initiatiefgroep? Stuur een e-mail naar info@houd-de-nutricia-zichtbaar.nl.
Eind 2016, begin 2017 ontstond de initiatiefgroep Houd de Nutricia zichtbaar! Aanleiding was een open brief aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van 6 april 2016, waarin gevraagd werd wat er met de Nutricia gaat gebeuren na de verhuizing van Danone naar de Laarakker.
De gemeente zelf gaf al aan dat het hier ging om industrieel erfgoed (Fra Jurgens en Peter Haentjes). Dit werd door het CDA opgepakt dat daarover vragen stelde aan het college. Eind 2016 verscheen er bovendien een korte artikelenreeks in het Cuijks Weekblad (27 september, 4 oktober en 11 oktober) van de hand van Jos Janssen. In een van de fotobijschriften werd geschreven dat “Als het aan Chris Kokke ligt wordt het gebouw van Nutricia verbouwd tot appartementen met behoud van de oude, historische voorgevel”. Maar dat waren de woorden van het Cuijks Weekblad.
Wat dan wel?
Door min of meer toevallige contacten ontstond een jaar geleden de Initiatiefgroep Houd de Nutricia zichtbaar! Uit een aantal bijeenkomsten kwamen een beeldkwaliteitsplan voort en de uitgave van een ansichtkaart, om ruchtbaarheid te geven aan de onzekere toekomst van de oude Nutriciafabriek. Op de manifestatie Cultuur aan de Maas op 27 augustus stond de initiatiefgroep met een stand en tekeningen van het beeldkwaliteitsplan: hoe de Nutriciagevel er na restauratie mogelijkerwijs uit zou kunnen zien en in te passen zou zijn in de straatwand. Meningen van de bezoekers werden gepolst en ideeën verzameld over het herbestemmen van het (gerestaureerde) gebouw: bijna 200 schriftelijke adhesiebetuigingen en talloze ideeën voor de invulling van het gebouw.
Burgerpodium
Behalve een tweetal gesprekken met de CDA-fractie (die in mei 2016 al reageerde op de eerste brief) deed de initiatiefgroep op 18 september haar ideeën uit de doeken in een Burgerpodium voor de gemeenteraad. De groep kreeg op 23 november een platform tijdens het opiniecafé Met ander woorden in het Schouwcafé.
Ondanks het doorspitten van tientallen bouwaanvragen van Nutricia bij de gemeente en een bezoek aan het BHIC (het Brabants Historisch Informatiecentrum), was weinig bekend over het interieur van het Nutriciagebouw. Ondanks tijdrovende pogingen om een rondleiding te krijgen, is dat er niet van gekomen. Zo’n rondleiding zou ook goed geweest zijn om de mogelijkheden van ingebrachte ideeën na te kunnen gaan en misschien ook wel om nieuwe ideeën op te doen.
Op 14 december had de initiatiefgroep, op uitnodiging van de gemeente een gesprek met de gemeentelijke projectgroep en externe adviseurs: het bureau SVP voor stedenbouw en architectuur uit Amersfoort en bureau Helsdingen uit Vianen.